Szélcsatorna Laboratórium

VEKOP-2.3.3-15 Atmoszférikus Áramlások Laboratórium kialakítása. A hazai legnagyobb és legmodernebb Szélcsatorna Laboratórium megépítése.

 

Célkitűzés: Az „Atmoszférikus Áramlások Laboratórium kialakítása” projekt célja egy nemzetközi színvonalú atmoszférikus határréteg szélcsatorna, annak helyt adó laboratórium és a hozzá kapcsolódó méréstechnikai és számítástechnikai háttér létrehozása. A szélcsatorna alkalmas lesz a földfelszín feletti áramlások – az ún. légköri határréteg – néhány 100 m vastagságú alsó rétegének kb. 1:150 - 1:300 léptékű modellezésére. A szélcsatornában ebben a léptékben vizsgálhatóak lesznek a tereptárgyak, épületek és más mérnöki alkotások körüli szélviszonyok és terjedési folyamatok.

A pályázat vezető kutatója Dr. Vad János egyetemi tanár, az MTA doktora, az Áramlástan Tanszék vezetője, résztvevői pedig a három kar további nyolc, kiemelkedő tudományos eredményekkel és ipari szakértői tapasztalattal rendelkező kutatója.

Az új szélcsatorna – amely Magyarország legnagyobb szélcsatornája lesz – építőipari, építészeti és környezetvédelmi vonatkozású kutatási témák és ipari problémák széles körének vizsgálatát fogja nemzetközi színvonalon lehetővé tenni. A laboratórium megvalósítási helyszíne a BME középső campusának Ae épülete, amely már jelenleg is hazánk legnagyobb szélcsatorna laboratóriumának, a Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratóriumnak ad helyet.

 

 

További információk ITT elérhetők.

 

Résztvevő Karok:

Gépészmérnöki Kar

Építőmérnöki Kar

Építészmérnöki Kar