A BME mérnökei támogatták a Hableány mentési munkálatait

Elsődleges fülek

A 2019. május 29-én a Margit-híd alatt felborult Hableány dunai sétahajó mentésében és kiemelésében részt vettek a BME szakemberei. Józsa János, rektor úr – a Víztudományi és Katasztrófamegelőzési Tudásközpont egyik alapítója és tudományos vezetője – már a baleset éjszakáján felkérést kapott Pintér Sándor Belügyminisztertől a mentési munkálatok mérnöki feladatainak támogatására. A BME munkatársai a megkeresésnek eleget téve még az éjjel megkezdték a munkát és szakértelmükkel támogatták a hatóságok mentési munkálatait. Vízépítő mérnök és hajómérnök kollegáink a mentés két hetében azon dolgoztak, hogy a felmerülő műszaki kérdésekre, megkeresésekre pontos, műszaki válaszokat adhassanak.

 

 

Elsőként az Építőmérnöki Kar vízépítő mérnökei kaptak felkérést a Duna adott szakaszára vonatkozó áramlások feltárására, mely alapján a búvárokra eső felületi terhelés becsülhetővé vált. 

 

Egy héttel később, a műszaki mentés második fázisában, miután a folyamatos vízügyi mérések és a búvár csapatok merülései feltérképezték az elsüllyedt hajóroncs helyzetét, megkezdődhetett a darus kiemelésre vonatkozó műszaki terv kidolgozása. Ezen fázis során hajómérnök szakembereink számos esetben nyújtottak telefonos segítséget, illetve a TEK ideiglenesen felállított központjában személyes jelenlétükkel támogatták a menést. 

 

További részletes információk és fotók a BME vízépítő- és hajómérnökeinek közreműködéséről a bme.hu erről szóló cikkében olvashatók

Fotók: Simongáti Győző