Tűz

Katasztrófák utáni elhelyezést biztosító mobil házak

Kulcsszó:

Árvíz

Belvíz, aszály

Sérülékenység

Tűz

Robbanás

Becsapódás

Radioaktív

A katasztrófa sújtotta területek kitelepítése során a lakók biztonságos elhelyezése gyorsan telepíthető mobilházakkal megvalósítható. A visszatelepülésig otthont biztosító, teljes lakóértékű épületek előregyártott, szerelt szerkezetekként alakíthatók ki. A mobilházak szerkezeti felépítése lehetővé teszi, hogy közúti szállítás után, egy egységként daru segítségével beemelve, a helyszínen előkészített előregyártott pontalapokra támasztva, majd ideiglenes közműhálózatra kötve, azonnali lakhatást biztosítson.

A kutatás-fejlesztés célja egy olyan mobilház rendszer épületszerkezeti és építéstechnológiai tervezése, ami a hazai éghajlati viszonyoknak megfelelő, fűthető, de a nyári túlmelegedés ellen épületszerkezeti eszközökkel védett. Több típus tervezésével különböző nagyságú családok számára akár több hónapi lakhatás biztosítható. A tartószerkezet szerelt váz, vagy szállítmányozási konténerek újrahasznosításával kész rendszer is lehet. Az épületszerkezetek szárazépítési technológiákkal kivitelezhetők. A szerelt konstrukció az elemek gyors cseréjét, míg tervezéskor a beépített berendezési tárgyak tartósságának figyelembe vétele a mobilházak többszöri telepítését teszi lehetővé.

Tanszék: Építőanyagok és Magasépítés Tanszék

Kar: BME-ÉMK


Személyre szabott katasztrófa megelőzési és katasztrófahelyzeti lakossági irányító rendszer

Kulcsszó:

Árvíz

Belvíz, aszály

Sérülékenység

Tűz

Robbanás

Becsapódás

Radioaktív

Olyan személyre és helyre szabott intelligens lakossági riasztási és menekülés irányítási rendszer létrehozása, amely személyi mobil eszközökön keresztül küld értesítést szerencsétlenségek, terrortámadások, ipari katasztrófák, illetve előre jelezhető katasztrófa-helyzetek (pl. időjárási) esetén.

A tömegtájékoztatási eszközökkel szemben nagy előnye, hogy GPS és cellainformációkra alapozva - helyhez, és egyéb személyes adatokhoz kötötten, intelligens módon tudja eljuttatni a figyelmeztetéseket, menekülés irányítási információkat, megelőzve a pánikhelyzetek kialakulását és a fölösleges riasztásokat.

Kar: BME-VIK